След разговорите с адвоката на британския гражданин Майкъл Шийлдс останах с впечатлението, че те искат да го измъкнат от изтърпяване на наказанието.

Това, което иска защитата на Шийлдс, е по някакъв начин да го измъкне от изтърпяване на наказанието, независимо какъв ще бъде този начин.

Това каза членът на ВСС Цони Цонев, който участва в заседанието на Комисията по петициите в ЕП.

На него бе разгледано искането на адвокатите на Майкъл Шийлдс за изменението на присъдата.

Иска се обаче по някакъв начин, това да бъде направено от българските власти, посочи Цонев и допълни, че е поставен въпросът българските власти да го помилват.

Съдията обясни, че помилване от българските власти не е възможно, тъй като след влизането в сила на окончателната присъда на Висшия касационен съд, Шийлдс е бил екстрадиран и вече две години изтърпява наказанието си в британски затвор.

„За да се извърши помилване трябва да има данни за поведението на лицето в затвора, как върви процесът по неговото превъзпитаване и куп други изисквания според българското законодателство, които няма как да бъдат събрани и съобразени", каза Цони Цонев.

В жалбата, внесена от адвокатите на Шийлдс, се иска Европейският парламент да се произнесе относно невъзможността и нежеланието на българските власти да се справят със случая, както и да помогнат на адвоката на Майкъл Шйилдс да задвижи процедура по възобновяване на делото.
Съдът по правата на човека вече е отхвърлил жалбата на Шийлдс като недопустима, но Комисията по петициите я прие за допустима.

Българския представител в комисията Душана Здравкова от ГЕРБ коментира, че това е намеса в работата на българската съдебна система и смята исканията за неприемливи

Припомняме, футболният фен Майкъл Шийлдс бе осъден в България през 2005г. за опит за убийство на 15 години затвор и 200 000 лв. имуществено обезщетение след нанасяне на тежки телесни повреди на бармана Мартин Георгиев на 30 май 2005 г.

Присъдата бе потвърдена на втора инстанция и намалена на 10 години затвор, която завърналият се в Англия Шийлдс излежава в затвора Гарт.
Преди време обаче британските вестници писаха, че българските власти са разрешили помилването на младежа.