Опозицията се опита да „притисне в ъгъла" премиера Пламен Орешарски заради спрените европари. ГЕРБ са притеснени за дефицита и за евентуална актуализация на бюджета заради спирането на пари по еврофондовете.

Темата бе актуална и по време на днешния блиц контрол в парламента, провеждан всяка първа сряда в месеца.

Поетапно започна спиране на средствата по оперативните програми. Има недоверие в системата в България, категорична беше Лиляна Павлова. Според нея кабинетът не може да отстоява националния интерес, както и да спазва европейското законодателство. Това ще се отрази на държавния бюджет, ще създаде риск за дефицита, опасява се Павлова.

Изчисления на ГЕРБ показват, че до края на годината при поетапното спиране на парите от еврофондовете държавата ще трябва да осигури огромни суми, с които да компенсира липсата на еврофинансиране - 1,5 млрд. лева по ОПОС, над 500 млн. лева по програмата за регионално развитие. Това ще се отрази на дефицита, притеснена е бившата строителна министърка.

Според нея напълно е възможно да се стигне до актуализация на бюджета.

Премиерът Пламен Орешарски в отговора си посочи, че проблемните проекти касаят няколко правителства и увери, че ще бъдат предприети мерки за справяне със ситуацията. Първият сигнал дойде преди няколко месеца, когато беше спряна програмата „Околна среда", подчерта той.

Във всеки програмен период, по думите му, имало грешки, но най-много били в периода 2010-а до края на миналата година. Не искам да политизирам тази тема, каза премиерът.

Не можем да направим нищо за миналото, изтъкна министър-председателят и допълни: „Можем и се опитваме да правим това, което може да се направи сега - да укрепваме системите за финансово управление и контрол, които и от самото начало не бяха в добра кондиция".

Пламен Орешарски не иска да прави връзка за спрените европари и упорството ни да реализираме Южен поток.

Той припомни отново на опозицията изхарчения фискален резерв и натрупания дълг по време на тяхното управление.