Премиерът Бойко Борисов представи в Министерски съвет новия шеф на Комисията за отнемане на имущество, придобито чрез престъпна дейност Тодор Коларов.

Дългогодишният юридически съветник в Посолството на САЩ у нас бе назначен на мястото на освободения Стоян Кушлев. Причината за решението е извършената от Главния инспекторат на Министерския съвет проверка и установената несъвместимост за заемане на длъжността, поради участие на Кушлев в управителни органи на неправителствени организации.

Припомняме, това се разбра преди няколко месеца след проверка на парламентарната комисия Антимафия.

Министър-председателят каза, че е разгледал около 20 кандидатури за поста преди да се спре на Коларов. „С активната помощ на правосъдния министър Маргарита Попова и на финансовия министър Симеон Дянков успяхме да сведем кандидатурите до три и вчера следобед имах категоричната позиция, че това ще е нашият кандидат," допълни той.

Чакат наследникът на Кушлев да разчисти шуробаджанащината в комисията
Още...

Като предимства на Коларов пред другите кандидати премиерът изтъкна неговата подготовка и информацията, която е събрал за почтеността и честността му. От голямо значение  била и евроатлантическата му ориентация.

 

Мисля, че това е нужно на държавата. Очакваме да даде резултати и да не го прехвалваме предварително, заяви Борисов.

За работата на комисията премиерът каза, че „очаква тя да работи по всички и да не се казва Кушлев, Коларов или каквото и да било, а Комисия за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин."

Тази комисия е сложена да изповядва закона, подчерта Борисов и допълни: „Не само се надявам, че там ще се въведе ред, но и тези тройни и четворни заплати и бонуси ще бъдат спрени." Той припомни, че таванът за държавните служители е премиерската заплата и добави: „Другото е нахално."

Самият Коларов, който през цялото време изказваше своята поддръжка на казаното от Бойко Борисов, изтъкна най-важната функция на комисията - да установява имущество придобито от крупна престъпна дейност и корупция по високите етажи.

Той бе категоричен, че ще се стреми да действа адекватно, ще акцентира върху превантивния ефект от дейността на комисията и че ще се стреми да се зачитат всички правови норми в областта на правата на човека.

Коларов разказа, че от началото на 2004 година работи като юридически съветник в наказателната дирекция на департамента на правосъдието на САЩ. „От близо една година ръководя работата на тази дирекция и по-точно - офиса за прокурорско сътрудничество в страната,"допълни още той.

Тодор Коларов е с дългогодишен юридически стаж, преподавател е във ВСУ „Черноризец Храбър".
Има магистърска степен по право от СУ „Св. Климент Охридски", докторска степен от ПУ „Пайсий Хилендарски" и обучения в Джорджтаунския  университет, Вашингтон, САЩ и в Кингс Колидж, Лондон, Великобритания.
Бил е юридически анализатор в Световната банка, а от 2004 година е юридически съветник на Посолството на САЩ у нас.

Има множество специализации и публикации в областта на наказателното право. Роден е на 26 май 1974 г. в Карнобат. Владее английски и ползва френски език. Семеен, с едно дете.