Президентът на Русия Владимир Путин обвини САЩ, че се месят в делата на ФИФА и се опитват да блокират преизбирането на шефа на световната организация Сеп Блатер, съобщават световни агенции.

Запитан от журналисти дали скандалът ще се отрази на провеждането на световния футболен шампионат в Русия през 2018 година, Путин изтъкна, че скандалът с арестуваните висши чиновници на ФИФА в Швейцария няма отношение към Русия.

"Не знам. Нас това не ни касае", подчерта той в интервю за Россия 24.

Според него извършените по молба на американската страна арести се явяват разпространение на юрисдикцията на САЩ в други държави. Вчера руското външно министерство излезе с подобна позиция.

Що се отнася до арестите, изглежда най-малко много странно, защото са извършени по молба на американската страна по обвинения в корупция. Кой? Международни чиновници, продължи Путин, допълвайки, че САЩ нямат никакво отношение по този въпрос.

Спонсори плашат да изоставят ФИФА, притискат Блатер да се оттегли
Още...

Тези официални лица не се явяват американски граждани. САЩ нямат никакво отношение по този въпрос, ако нищо не се е случило на тяхна територия, добави той.

Това е още един явен опит за разпространяване на американска юрисдикция над други държави, изтъкна той.

Никой не се съмнява, че това е път към недопускане преизбирането на господин Блатер на поста президент на ФИФА, което се явява грубо нарушение на принципите, с които функционира международната организация, категоричен е той.

„Както знаем в петък трябва да се проведе гласуването за президент на ФИФА, господин Блатер има шанс да бъде преизбран. И ние знаем, че този натиск, който се оказва върху него, цели да попречи на провеждането на световното по футбол през 2018 година в Русия", обясни руският държавен глава.

Гласуването за президент на ФИФА трябва да се проведе в петък, но УЕФА вчера призова да се отмени за по-късна дата.

Путин направи паралел между случаите с Джулиан Асанж, Едуард Сноудън и чиновниците от ФИФА.

За съжаление нашите американски партньори използват такива методи за постигане на користни цели и извършват това незаконно, следят хора. Не изключвам такъв да е случаят и с ФИФА, изтъкна руският държавен глава.

По думите му спортът и политиката трябва да бъдат разделени, като спортът трябва да оказва позитивно влияние върху политиката и да служи като платформа за диалог, за примирение, за намиране на решение. Смятам, че това е абсолютно правилна позиция, добави той.

В сряда САЩ официално повдигнаха обвинения срещу деветима чиновници от ФИФА и петима ръководители на компании за корупция, рекет и измами. Вчера властите в Швейцария задържаха седем високопоставени чиновници на ФИФА, включително двама вицепрезиденти на организацията. Вашингтон иска екстрадирането им. Отделно швейцарските власти започнаха да разследват шампионатите през 2018 и 2022 година в Русия и Катар.

Вчера главният прокурор на САЩ Лорета Линч заяви, че коруцпионните схеми са действали в продължение на 24 години и с тях са били извлечени 150 милиона долара. Общо срещу 14 души са повдигнати обвинения.

Един от основните елементи на схемите е предоставяне на търговски права от чиновниците на ФИФА на различни компании във връзка с организирането и провеждането на футболни първенства.