Европейската комисия временно прекратява плащанията за България по програма "Околна среда", съобщи БНР.
Решението е взето от дирекция Регионална политика на ЕК заради установени проблеми в управлението на програмата и става въпрос за средства по сегашния програмен период.

Припомняме, през последните дни вицепремиерът Зинаида Златанова предупреди за предстоящото спиране. Причината са пропуски по време на управлението на ГЕРБ.

Говорителят на еврокомисаря по околната среда Йоханес Хаан обясни, че у нас са установени слабости при обществените поръчки и при проверките на процедурите при провеждането им.
По думите й това е предпазна мярка, която се използва широко от службите на комисията с цел да се предотврати рискът, там където има съмнения за редовността или законността на направените разходи.
Според нея през 2013 година почти всички страни-членки на съюза са получили общо 140 предупредителни писма по подобни поводи.

От данните, изнесени от вицепремиера Златанова се разбра, че до България е имало 4 писма, част от които са „скрити" от чиновници.

ЕК като цяло доволна от работата по изпълнение и одит на отделните оперативни програми в България, каза говорителят и подчерта, че по оперативна програма "Околна среда" е нужно да се подобри управлението, както и процедурите по обществените поръчки, а също и да се направят финансови корекции там, където има нередности.

Комисията не уточнява каква сума е блокирана, но поясни, че плащанията могат да бъдат възстановени веднага щом бъдат отстранени проблемите.

Цялата стойност на европейското финансиране по ОП "Околна среда" за сегашния програмен период е близо 1,5 млрд. евро.

Междувременно от кабинета на вицепремиера Златанова разпространиха изявление по повод предприетото от Брюксел.

Наложената мярка от Европейската комисия (ЕК) по отношение по Оперативна програма „Околна среда" (ОПОС) бе очаквана с оглед действията на изпълнителната власт в изминалите две години, се изтъква в него.

Става ясно, че вече са предприети действия по отстраняване на причините, довели до днешното решение. От кабинета на заместник министър-председателя уточняват, че с оглед на взетите вече мерки, очакванията са плащанията към България да бъдат възстановени в кратки срокове.

Действията на Европейската комисия за пореден път доказват тезата на вицепремиера, която тя отстоява от началото на мандата на правителството, че европейските фондове не трябва да бъдат поле за политическо противопоставяне, допълват от кабинета на Зинаида Златанова.