Сирийските власти носят отговорност за смъртта на 2 000 мирни граждани в страната. Това заяви държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, цитирана от БиБиСи.

Междувременно правителствените войски нанесоха поредния удар по град Хама, който е един от центровете на съпротивата срещу режима на Башар Асад. Десетки местни жители станаха жертва на артилерийски обстрел и на снайперистите през последните няколко дни.

Хилари Клинтън за пореден път изрази несъгласието си с действията на властите и подчерта, че САЩ и съюзническите държави ще продължат да оказват мощен натиск на правителството чрез въвеждането на сурови санкции.

По-рано американското финансово министерство обяви, че замразява американските сметки на един от приближените на сирийския президент - бизнесмена Мохамед Хамшо, както и на неговата компания Hamsho International Group. Наложена бе забрана за работа на американските фирми с тях.

Ние виждаме, че режимът на Башар Асад продължава и ожесточава бойните действия срещу своя народ, продължи Клинтън, по наши данни загиналите в боевете са около 2 хиляди души. По думите й сред тях има и деца.

САЩ и Евросъюза въведоха санкции срещу редица политици в Сирия, сред които и държавният глава и още 34 чиновника. С критики по адрес на режима на Асад встъпиха и редица международни наблюдатели и организации.

Съветът за сигурност на ООН осъди действията на сирийските власти, които нарушават правата на човека. Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че правителството в Сирия трябва колкото се може по-скоро да намери общ език с опозицията, в противен случай страната я очаква печална участ.