Няма основание за апокалипсис и катастрофални картини по отношение на броя чуждестранни туристи този летен сезон у нас. Това увери министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за Нова телевизия, коментирайки ситуацията с морския сезон тази година.

По думите на министърката, драматичните прогнози за 60-70 % спад не се оправдават. 10-15 % бил спадът на руски и украински туристи, което е значително по-малко от прогнозираното. Имало данни за увеличен интерес от страна на немски и израелски летовници.

Ангелкова коментира, че концесиите на плажовете са в правомощията на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, но се провеждат разговори от следващата година да минат към управляваното от нея ведомство. Проучвала се практиката в другите държави и какви са възможностите да бъдат регулирани, за да са полезни на туристите.

Николина Ангелкова коментира и проблемите с паяците в Златни пясъци, като обясни, че веднага след сигнала е посетила комплекса и е обиколила всички знаци. Обещана е промяна в транспортната схема и тя ще бъде съобразена съобразно нуждите на курорта и очакванията на туристите.

Зрители на Нова телевизия са алармирали, че в курорта Златни пясъци умишлено се крият пътни знаци и туристите са заблуждавани с цел по-голяма печалба за репатриращата фирма. Шофьори се жалват, че служителите на паяка се държат грубо и след като вдигнат колата не дават акт, който може да се обжалва.

Работещи в курорта разказват, че след репортаж на телевизията бусът, който скривал знак за инвалиди на един паркинг, за да бъдат вдигани повече коли, вече не спира там. Проблемите с паяка обаче продължавали.

Министърът на туризма се ангажира да провери защо лошата практика в курорта продължава.