Окупацията е извънредна форма на протест и не може да продължава вечно, да се битовизира и не трябва да се позволява на управляващите да ни вкарат в коловоза на ежедневието, както постъпиха с летните протести.

С този мотив „ранобудните” студенти обявиха официално, че освобождават Аулата на Софийския университет от днес. Както ви съобщихме, решението е взето късно снощи на общо събрание, като от 100-тина участници едва 20 са били за оставане в знаковото помещение.

„Престоят в аулата ни прави предвидими за управляващите и трябва отново да сме изненадващи и трън за тях”, обяви „ранобудният” студент Константин.
Той посочи, че няма смисъл аулата да се задържа безкрайно, тъй като част от първокурсниците в редиците на „ранобудните” все още не са ходили на лекции и ако чакат Орешарски да изпита срам, трябва да изкарат бакалавърската си степен в аулата.

Ранобудните студенти обявиха, че сградата на Народното събрание ще е единствената окупирана в страната. Окупирана от хора, които демонстративно, според „ранобудните”, отказват да чуят гласа на своя народ вече половин година.

Въпреки напускането на университета, студентите са категорични, че няма да допуснат подмяна на своите идеи по посока на партизация или с цел лични облаги.
Още утре студентите ще излязат на улицата, за да се включат в протеста в първия работен ден на депутатите през новата година.

Един от несъгласните с напускането на аулата – Александър, призна, че се е съгласил с общото решение и всички „ранобудни” продължават заедно напред.

На импровизирания брифинг на стълбите на СУ не присъства един от неформалните лидери Ивайло Динев. Той обаче е бил на общото събрание снощи и също е подкрепил взетото решение, увериха неговите колеги.
Категорично не сме станали жертва на политическа намеса в нито един момент през последните повече от два месеца”, заявиха „ранобудните” студенти и дадоха да се разбере, че са се опазили от политическа намеса, включително и с това решение.

В утрешния протест всеки от студентите ще действа по свое усмотрение и сам ще прецени дали да прибегне до по-радикални действия, каквито заявки има, стана ясно още от обръщението на студентите пред медиите.

Иначе студентите напускат аулата, оставяйки подредена мебелировката и останалия инвентар.