Като един от симптомите и знаците за по-нататъшно влошаване на отношенията между Москва и Киев, Русия съди Украйна заради недоставени неизвестен брой двигатели, необходими за производството на няколко руски военни кораба.

Обявлението за това от страна на държавната руска Обединена корабостроителна корпорация идва на фона на нарастващи опасения, че кризата в Източна Украйна е принудила руския военномориски флот да спре строителството на няколко военни кораба от ново поколение.

„Обединената корабостроителна корпорация възнамерява да изиска от украинската страна в съда, че тя трябва да изпълни договори за турбини, които вече са били заплатени", се посочва в изявление на държавната руска компания, цитирано от „Moscow Times".

Съобщава се, че турбините са били предназначени за фрегати клас „Адмирал Григорович" и „Адмирал Горшков". През 2014 г. украинският президент Петро Порошенко прекрати износа за Русия във военната област заради анексирането на Крим от страна на Русия, както и заради подкрепата, оказвана от Кремъл на проруските сепаратисти в Донбас.

Този ход на Порошенко удари руската корабостроителна промишленост заради спирането на доставката на ключово оборудване, произведено в Украйна, спирайки няколко руски военни корабостроителни проекта.

Русия планира да построи шест фрегати „Григорович" и осем фрегати „Горшков", като те заемат централно място в усилията на страната да разшири военноморския си капацитет.