Американският президент Барак Обама потвърди, че очаква много от усилията на държавния секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров за решаване на сирийската криза, съобщи USA Today.

Но в същото време Обама се обяви и а допълнителен контрол над сирийските действия по отношение на предаването на химическите оръжия, на което Дамаск вече се съгласи официално.

Според него, изключително важно е за международната общност не само на думи да се отхвърля употребата на тези оръжия, но и да бъдат преместени успешно от Сирия.

Това заяви той след срещата си с емира на Кувейт и подчерта, че двамата имат еднаква позиция относно действията на Сирия - това е криминално престъпление.

САЩ и Русия имаха „конструктивни" разговори със специалния посланик на ООН за Сирия Лахдар Брахими за организиране на мирна конференция за Сирия. Това заяви po-rano американският Държавен секретар Джон Кери по време на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров и Брахими след проведените преговори в Женева.

Тримата изразиха надежда, че инициативата за химическите оръжия ще помогне за съживяване на международния план за мирната конференция „Женева-2", която трябва да постави край на войната в Сирия.

Кери подчерта, че той и Лавров планират да се срещнат в Ню Йорк около 28 септември ( в края на месеца се провежда ежегодната сесия на Общото събрание, б.р.) и се надяват да съгласуват тогава дата за мирната конференция.