НС прие на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ограничаване изменението на климата, внесен от Министерски съвет.

Основната цел на предлаганите промени е пълното консолидиране и систематизиране на законодателството по изменение на климата в една обща правна рамка на национално ниво, като се осъвремени Законът за ограничаване на изменението на климата, който беше приет от 42-то Народно събрание през февруари 2014 г., влизайки в сила от 11 март 2014г.

Във връзка с транспонирането на консолидираната версия на Директива 2003/87/ЕО през април 2014г., България изпрати до Европейската комисия списък с национални актове, транспониращи тази Директива и всички нейни изменения, включително Директива 2008/101/ЕО.

През април 2014г. Европейската комисия отправя предварително запитване във връзка с конкретни разпоредби на двете директиви, поради предполагаемо несъответствие на националните мерки за транспониране на европейския акт. След изпратения до Европейската комисия официален отговор, въпреки че се приема значителна част от аргументите на МОСВ се прави препоръка за допълване, променяне и прецизиране на разпоредбите на Закона за ограничаване изменението на климата.

Министерството на околната среда и водите пое ангажимент непосредствено след конституиране на 43-то Народно събрание да подготви закон за изменение и допълнение на Закона за ограничаване на изменението на климата и да го внесе за разглеждане в събранието в максимално кратък срок, с оглед избягване на стартиране на процедура по нарушение срещу България.

Същевременно в допълнение на наложените изменения някои от разпоредбите на закона са прецизирани, направени са референции към актове на Европейския съюз, влезли в сила след обнародването на Закона за ограничаване изменението на климата, и са включени текстове, транспониращи по-пълно текстове на Директивата.