В 200 дка борова гора във високата част над Смолян пламна пожар.
Стихията се разпростря в промишлената зона и кв. "Райково" в града.

По-късно тази вечер беше съобщено, че пожарът е локализиран.
Очаква се в рамките на утрешния ден той да бъде потушен, но огнищата ще продължат да тлеят поне още седмица.

Сигналът за възникнал пожар е подаден в 14.45 часа. Гори четиридесет годишна гора предимно от черен бор.

В операцията за потушаване на стихията са включени 40 пожарникари и спасители, доброволното формирование от града, служители на местното горско стопанство с необходимата техника. По-късно към тях са се присъединили още служители и доброволци, като са достигнали до 80 души, които се борят със стихията.

Поискано е изпращане на хеликоптери на помощ на смолянските пожарникари, тъй като районът на пожара е със затруднен достъп.

В 16.30 часа са се включили два вертолета на военновъздушните сили от 24-та вертолетна авиобаза Крумово, съобщиха от МО. Зареждането на вертолетите с вода се извършва от микроязовир до с. Езерово.

 

Според информация на БНР с позоваване на думи на заместник-областния управител Андриан Петров, опасност има, тъй като в близост до пожара се намират две населени места, няколко бензиностанции, както и подстанция, която снабдява Смолян с ток.

В Смолян е обявено бедствено положение.

На този етап се предполага, че огънят е възникнал след човешка намеса.

Към 18 часа огънят е локализиран и е преминал в низов. Потушаването му продължава, като през цялата нощ ще останат дежурни за следенето му.

Полетите на вертолетите се изпълняват след пълен анализ на въздушната и метеорологичната обстановка и релефа на местността,  при строго спазване на мерките за безопасност и в тясна координация с Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението", допълват от Министерство на отбраната.

Командири на екипажите на двата вертолета Ми - 17 са майор Йордан Йорданов и подполковник Димитър Павлов. В състава на екипажа на един от вертолетите е включен като координатор инспектор Цветан Стоилков  от структурата на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".