Реформаторският блок застава твърдо зад идеята за общ Европейски енергиен съюз. Това обяви лидерът на „България на гражданите" Меглена Кунева след срещата на реформаторите с държавния глава Росен Плевнелиев.

Тя каза, че Плевнелиев бил изцяло позитивен относно идеята и наблегна на това, че към нея има много голям интерес сред европейските страни, особено тези от Източна Европа.

Кунева разясни, че наличие на подобен съюз би значело Европа да може да купува газ на едро, като по този начин ще паднат цените за всички потребители. Така за българина газът може да стане до 30 % по-евтин.

Според реформаторите България трябва да е сред основателите на този съюз, с което да компенсираме това, че след членството ни в ЕС не сме се присъединили към много други съюзи, в които е трябвало да бъдем - Шенген, Еврозоната и Банковия съюз.

Кунева изрази тревога по отношение на европейските пари за иновации и наука за следващия програмен период, които ще се отпускат за проекти и няма да има сигурни дялове за отделните държави. Първият ни еврокомисар поиска да знае готови ли сме с нашите проекти, за да участваме в това състезание.

Оказа се, че на срещата с държавния глава реформаторите са споделили и друго свое притеснение - задълбочаване на кризата на европейското членство на България и на непрекъснатата изборна кампания и компроматна война у нас.

Говорителят на реформаторите и лидер на ДСБ Радан Кънев обяви, че за блока решението е едно - съгласие на всички политически сили за дата за предсрочни парламентарни избори.

Оказа се, че още следващия понеделник Изпълнителният съвет на реформаторите ще вземе своето решение по темата и ще разпрати покани до другите политически формации, с които по възможност през идната седмица да се проведат срещи за избор на дата.