Българите са относително добре запознати какви са препоръчителните стойности на кръвното налягане, кръвната захар и холестерола, но не обръщат внимание на превенцията.

Това показва социологическо изследване в няколко големи града, проведена от "Витоша рисърч" и "Новартис".

Анкетата е обхванала 771 жители на София, Варна, Пловдив, Плевен, Стара Загора и Русе - градове с добре развити университетски медицински центрове и съответно медицинско обслужване.

Голяма част от запитаните пациенти над 40 години не обръщат особено внимание на фактори като здравословно хранене, консумация на алкохол и физическа активност, важни за превенцията на хронични заболявания като високо кръвно и диабет.

Малко повече от половината анкетираните (55,3%) не отдават голямо значение на здравословното хранене, а 23.9% заявяват, че изобщо не обръщат внимание на това какво ядат.
31,4% признават, че начинът им на хранене не е много здравословен.

64,3% от анкетираните се занимават с физически упражнения няколко пъти месечно или по-рядко.

В същото време над 85% от интервюираните заявяват много добро познаване на нормалните стойности на артериалното налягане. При кръвната захар делът на информираните е 67,3%, а най-слабо (при 50,8% от анкетираните) са известни нормалните стойности на холестерола.

За някои от основните рискови фактори за възникване на сърдечно-съдови заболявания също информираността е добра - около 60% от анкетираните посочват високото артериално налягане, стреса и свръхтеглото.

Липсата на физическо натоварване, неправилният хранителен режим и прекомерната употреба на алкохол обаче не са в са особено рискови според по-малко 26,8% от запитаните българи.

Най-често българинът проверява кръвното си налягане - 61,7% са го правили през последните шест месеца, а 78,6% - през последната година.
Значително по-рядко се проверява кръвната захар и холестерола.

Въпреки това около 40% заявяват повишени стойности на кръвното си налягане. Това са хора, които не се лекуват или въпреки започнатото лечение не са постигнали ефективен резултат.

По отношение на кръвната захар и холестерола този дял е значително по-нисък - съответно 19,9 и 28,9% от анкетираните.

Като цяло може да се заключи, че поне в рамките на тези градове информираността на пациентите относно заболеваемостта им е относително висока, а една значима част от тях прилагат и лечение на споменатите хронични заболявания (високо кръвно, диабет). Превенцията обаче не е на добро ниво.