Външните министри на Франция и на Великобритания се включиха в преговорите за иранската ядрена програма във Виена.

Френският външен министър Лоран Фабюис призова Иран да се възползва от възможността, която му се предоставя във Виена за сключване на споразумение, което ще сложи край на спора около ядрената му програма, отбелязва „Франс прес".

Според британския външен министър Филип Хамънд Иран ще спечели много от
сключването на споразумение
по ядрената си програма. Британският дипломат номер едно подчерта, че Шесторката (петте постоянни членове на Съвета за сигурността на ООН - САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания, плюс Германия) е готова да прояви гъвкавост в преговорите с Иран, но добави, че тя разчита на голяма гъвкавост и от страна на Иран.

Същевременно иранският външен министър Мохамад Зариф първоначално обяви, че тази вечер ще напусне преговорите във Виена и ще се върне в Техеран за консултации, но след това това беше опровергано, съобщава РИА „Новости".

Според информирани източници за консултации у дома може да се върнат още тази вечер и Хамънд, и Фабиюс.

По-рано днес Зариф имаше още една тристранна среща във Виена с американския държавен секретар Джон Кери и европейския представител в преговорите Катрин Аштън.

Кери пристигна във Виена вчера вечерта. Говорителката на Държавния департамент Джен Саки съобщи, че тази вечер Кери ще напусне Виена, но няма да се върне във
Вашингтон за консултации, а ще отиде в Париж
за консултации с европейски партньори. Засега не е ясно кога Кери отново ще се завърне във Виена.

В Брюксел говорителката на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че преговорите по иранската ядрена програма ще завършат в срок на 24 ноември.