Около 300 симпатизанти на Атака се събраха на митинга на партията пред сградата на БНБ в София. Те развяваха българския трибагреник и знамето на националистите.

Лидерът им бе посрещнат с викове „Волен!", като призивите „Волен президент" се чуваха между изказванията на различните участници в събитието. По план то трябваше да приключи в 19 ч., но привържениците на Атака се разотидаха малко след 17 ч.

Митингът на партията е под надслов - „Циганската престъпност - опасност за България" и се провежда почти под прозорците на президента Първанов, където в същото време започваше Консултативния съвет по национална сигурност, предизвикан от събитията, последвали случилото се в Катуница.

Днес София се оказа арена на множество митинги и протести. Освен Атака, рано тази сутрин войводите от ВМРО опънаха шатра пред парламента за събиране на подписка срещу бездействието на държавата по циганския въпрос.

Заедно с митинга на Сидеров, от НДК тръгна шествие на националистите от БНС, които обикалят из столицата също с патриотични и антицигански послания.

Почти целият личен състав на столичното МВР и жандармерията е по улиците на София като на места добре екипираните сили на реда са повече от разхождащите се по улиците столичани.

Циганизацията и ислямизацията на държавата са един от основните проблеми, който трябва да решим, подчерта лидерът на Атака пред множеството.

Днес българското общество се вдига на спонтанни протести, за да каже „не" на циганската престъпност, категоричен бе той.

Сидеров каза още, че случаят в Катуница е един от хилядите. Според него циганската престъпност се ражда в незаконните цигански гета. Тези хора живеят като фантоми, отбеляза той и допълни, че хората в гетата не плащат данъци и живеят в незаконни къщи.

Сидеров е категоричен, че управлението на националистите е единственото, гарантиращо просперитет в страната. България трябва да се управлява от кабинет на националисти и да има президент националист, заяви той.

Циганизацията е проблем, който трябва да се реши, смята още той. Дайте ни вътрешното министерство, дайте ни кабинета, ние знаем какво да правим, знаем как да решим проблема, настоя Сидеров.

Пред своите поддръжници той изрази задоволството си от протестите си пред сградата на БиТиВи, която по думите му е тенденциозна телевизия. Според него подкупните медии, промивайки мозъците на хората, са спънали партията да спечели на изборите 20-30% и да състави правителство.

Ние правим митинги, но можем да правим държавническа политика, изтъкна той.

Сидеров се обяви за отстояване на националния интерес. Според него никой външен политик не трябва да ни казва какво трябва да правим, както прави Уорлик. По думите на националиста американският посланик е подходящ за сериали и шоу програми, а не за посланик. Защо САЩ се държат с България като колонизирана държава, попита той.

Лидерът на Атака обеща, ако бъде избран за президент, да направи достояние на света историята на българската нация. Ние не сме малка държава, ние не сме малка страна, подчерта той. Левски, Ботев и Раковски не бяха либерали, те не бяха граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), те не бяха граждани за анадолско развитие на България. Те не бяха псевдосоциалисти, те бяха истински националисти, изтъкна той.

Пред събралите се симпатизанти на Атака Сидеров разказа как с обиколки в страната е правил допитване сред хората дали имат доверие на ГЕРБ. Резултатите от статистиката на Волен Сидеров сочат, че хората не са доволни от управлението на ГЕРБ.

Националистът е разочарован от обещанията на ГЕРБ, които те не са изпълнили. Като пример той посочи изказването на просветния министър Сергей Игнатов в началото на мандата, че е необходим закон за българския език.

Атака са разработили такъв закон, но мнозинството в парламента не смята, че е необходим такъв. Това няма как да ни стимулира да даваме своята подкрепа, обясни Сидеров.

Лидерът на Атака настоя за връщане на смъртното наказание, въпреки че е наясно, че Европа ще се противопостави на това предложение. Да дойде Европа да се справи с циганската престъпност, призова той.

Сидеров подложи на остра критика кандидатът за президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев. По думите му Плевнелиев или „господин усмивка", както го определи, е бил брокер на чужда фирма и е изпращал български гастарбайтери да работят в чужбина като скотове.

Като наглост лидерът на Атака определи позицията му, че нямало българо-ромски конфликт. Той го определи като човек извън проблемите на страната, който става за салонен управител или келнер, но не и за президент на България.