Невредими са всичките 25 членове от екипажа на плаващия под британски флаг кораб „Asian glory", вторият с българи на борда, отвлечен край бреговете на Сомалия.

Това съобщи говорителят на военноморската мисия на ЕС Джон Харбър.

Според Харбър корабът е трябвало да навлезе в неделя в транзитния коридор, охраняван от операцията „Атланта". Нает е бил от южнокорейска компания за превоз на автомобили, съобщи БНР.

Още няма контакт с пиратите, но от британското външно министерство са установили, че корабът се отправя към Сомалия.

Сомалийските пирати са отвлекли 80 кораба през последните две години, като в много случаи са получили за тях много милиони откупи в американски долари. В момента пиратите държат в плен почти 300 моряци.

Световните медии съобщават, че един от нашите моряци е успял да се свърже с британската компания и да каже, че не е ранен, че корабът е отвлечен, и че екипажът се намира в добро здраве

Снимка: Първият отвлечен кораб с българи на борда "Сейнт Джеймс парк".

В началото на седмицата пиратите отвлякоха и кораба „Сейнт Джеймс Парк" с петима българи на борда. Така похитените от пирати край Сомалия български моряци станаха общо 13.

В същото време пресслужбата на Украинското външно министерство съобщи, че товарният кораб „Ариана" с украинци на борда ще пристигне днес в оманското пристанище Салала, след като беше освободен от сомалийски пирати.
Украинците ще се върнат в родината си със специален полет след медицински прегледи и предаването на кораба на новия екипаж.

Великобритания и САЩ са се договорили да подпомогнат борбата срещу тероризма в Йемен и Сомалия след неуспешния опит за атентат на 25 декември в самолет на американска авиокомпания с 300 души на борда.

Припомняме, българите на борда на "Asian glori" са наети от варненското представителство на фирма "Зодиак". Чрез нея са заминали и петимата български моряци в екипажа на британския танкер "Сейнт Джеймс парк", отвлечен по-рано тази седмица.

Вчера от министерството на външните работи обявиха телефонни линии, на които може да се получи информация за отвлечените българи.