За втори път разпитват бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев по едно от делата срещу ексначалника му Цветан Цветанов.

След като през юни ВКС отмени 4-те години затвор за Цветанов и върна на втора инстанция делото за "шестте не-та", днес нов апелативен състав го гледа.

Припомняме, че вторият в ГЕРБ отговаря пред родното правосъдие за това, че 6 пъти е отказал да запише позволено от съдия прилагане на специални разузнавателни средства срещу бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров.
На две инстанции Цветанов получи 4 години зад решетките, но върховните магистрати решиха, че колегите им от апелативния състав са били пристрастни и не са позволили повторен разпит на Георгиев, като същото се отнася и за съдията от СГС.

На днешния рестарт Калин Георгиев се яви готов да отговаря на съдийски въпроси. Показанията му обаче няма да станат обществено достояние, тъй като разпитът върви при закрити врата с мотива, че могат да бъдат засегнати теми от националната сигурност, които представляват класифицирана информация.

Междувременно стана ясно, че след кариерата в МВР, Георгиев се е отдал на ново поприще и сега е началник на дирекция "Сигурност" в банка.

След близо час разпит съдебният състав прецени, че ще направи нови доказателствени искания, за да доизясни обективно цялата истина по процеса.

Така на следващото заседание на 14-и септември наново ще бъдат разпитвани Петър Христов и бившият ГДБОП шеф Станимир Флоров. Те ще трябва да обяснят дали Цветанов е имал връзка с Орлин Тодоров и има ли истина във внушението, че като МВР шеф той е отказал да позволи СРС-та срещу него от гледна точка на по-нататъшното му кариерно израстване. Ще се изиска и справка от окръжните прокуратури в Ловеч и Велико Търново какви са повдигнатите обвинения срещу Тодоров и на какъв етап е наказателният процес срещу него.

Ще бъде изготвена и справка за това в периода август - септември 2009 г. отсъствал ли е Калин Георгиев от работа поради отпуска или командировка, както и дали и от кого е бил заместван.

Цветанов пък за пореден път увери, че не познава лично Орлин Тодоров и очаква това да бъде потвърдено в рамките на справедливия наказателен процес. Защитникът му пък Менко Менков припомни, че клиентът му на два пъти е разпоредил прилагането на СРС-та срещу Тодоров, което е довело до повдигане на обвинение срещу него.