Седем държави временно са лишени от право на глас в Общото събрание на ООН заради неплатени вноски в бюджета на организацията. Това съобщи пред ТАСС официалният представител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик.

По настоящем седем страни членки не могат да гласуват на 69-та сесия на Генералната асамблея. Това са Гранада, Киргизия, Маршаловите острови, Бивша югославска република Македония, Тонга, Вануату и Йемен, поясни той и добави, че преди няколко дни в този списък е влизала и Руанда, която си е платила вноската.

Съгласно Устава на ООН държави членки се лишават от право на глас в Общото събрание, ако общата сума на нейните просрочени вноски се равнява или надвишава сумата на вноските, които тя дължи за предшестващите две пълни години.

В момента 11 държави са нарушили това правило. Коморски острови, Гвинея-Бисау, Сао Томе и Принсипи и Сомалия са получили отсрочка до септември тази година.

За възстановяването на правото на глас Киргизия трябва да плати 6 731 долара. Най-високата вноска е на Сомалия - 1,2 милиона долара.