По случая с 13-годишната ученичка, която страда от аутизъм, е образувано наказателно производство за извършено блудство чрез принуда на 19 септември в 4-о помощно училище „Проф. Димитър Кацаров". Производството се води срещу неизвестен извършител. Това обяви зам.-районният прокурор на София и говорител на СРП Стефан Милев.

Тази сутрин от 6-о Районно полицейско управление в София са докладвали преписката от извършената проверка по жалба на майката на момичето.

Определен е наблюдаващ прокурор, който се е запознал с материалите по преписката и е взел решение да се образува наказателното производство.

Милев обаче веднага уточни, че данните от полицейската проверка не са категорични и безспорни и по думите му - няма еднопосочни и безспорни факти за извършено престъпление. От днес по случая е започнало разследване.

Предстоят съдебно-медицински, технически , психиатрични, сексологични експертизи, както и освидетелстване на момичето.

Жалбата на майката е подадена в 6-о РУП още на 29 септември. „От материалите е видно, че още на следващия ден колегите са започнали да работят", увери говорителят на СРП. Служителите са снели обяснения от персонала на училището и е изискана документация за социалните навици на детето, за статуса му. Иззети са видеозаписите от коридорите на училището и те ще бъдат подложени на изследване.

Проведените досега разпити нямат процесуална стойност, обясни Милев, поради което предстоят нови. „Дума срещу дума", така зам.-районният прокурор определи фактите по преписката и поясни, че те са противоположни. От едната страна са думите на родителите на детето, а от другата - тези на директора и служителите в помощното училище.

Към момента са разпитани над 6 души. Сред тях обаче няма нито мъже, нито други родители. „Не е важно колко души са разпитани, а какви факти излагат лицата, на които са снети обяснения", категоричен бе Милев.

Не е известно дали в класните стаи е имало камери. Предстои да се изяснява и дали наличните в коридори на помощното училище са записвали към онзи момент.

За възможността детето да разпознае евентуалния си насилник, Милев поясни, че първо трябва да бъде изследвана годността на детето да дава достоверни свидетелски показания.

„Всичко може да се докаже, стига да има следи от престъпление", убеден е говорителят на СРП. Междувременно уточни, че Агенцията за закрила на детето е длъжна, ако констатира факти за престъпление, да ги предостави на прокуратурата.

Ако се докаже, че върху детето е извършено посегателство, спрямо училището ще бъдат предприети действия.

Оказва се, че подобни сигнали постъпват ежедневно. Само за времето от обявяването на пресконференцията до началото й в СРП са получили други два сигнала за сексуално посегателство на дете - единият в трамвай, а другият в парк.