Новият закон за предучилищното и училищното образование е основата, върху която трябва да се извърши модернизацията на образователната система. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

След церемонията по честването на патронния празник на Софийския университет, Фандъкова отвори пред журналисти темата за образованието на по-малките.

"Поздравявам колегите от ГЕРБ, които внесоха Закона за предучилищно и училищно образование", заяви Фандъкова и изрази надежда всички политически сили да постигнат консенсус. Фандъкова припомни, че законът бе подготвян и обсъждан много дълго време, познат е на гилдията и е срещнал подкрепата на по-голямата част от участниците в образователния процес.

Според нея, дори да има спорни моменти на места, сега е времето те да се изчистят, за да бъде приет. "Образованието в съвременния свят трябва да бъде по-гъвкаво и да дава различни възможности, залагайки ясни стандарти", заяви Фандъкова по повод идеята за домашно образование, залегнала в новия закон.

Не по-маловажен обаче е и контролът. Идеята за домашно образование не бива да дава възможност децата да не ходят на училище, без да се занимават с нищо вкъщи, според Фандъкова. Тя назова и някои мерки в тази насока. Тези родители, които не обучават децата си и не ги пускат на училище, подлежат на санкции, нещо, което и днес действа.

Междувременно обаче тя засегна и въпросът със социалните помощи, за да не се стигне до ситуация, в която детето само формално се води, че учи вкъщи. "Контролът е много важен и той трябва да се осъществява от МОН", категорична е Фандъкова.

Според нея е изпуснато много време, в което да се направи съдържателната промяна във връзка с това какво учат децата, кой ги обучава, каква е квалификацията на учители.

В едно обаче Фандъкова бе категорична - няма време за губене.