2014-а е бе изпълнена с негативи, но завърши успешно, каза директорът на Фонда за лечение на деца. Така Павел Александров  оцени изминалата година на брифинг в здравното ведомство.

Според него е избегнат недостиг на средства, нямало и деца, които да чакат лечение или разглеждане на заявления, забавяне на лечението поради организационни причини или липса на пари. Всички неща, които през годината породиха негативни емоции, бяха изчистени, доволен е Александров.

Той отчете 12 милиона лева приходи за изминалата година, като 11,7 от тях са от републиканския бюджет. 251 хиляди лева са били дарения, като Александров отчита, че те са по-малко от 2013 г. Надяваме се, че тази година с новите кампании ще има и повече дарения, оптимистичен е той. Припомняме, че за тази година планираният бюджет отново е на стойност 12 милиона лева.

11 милиона лева пък са били разходите на Фонда. Не сме спестили нищо за сметка на децата, гарантира шефът на Фонда. Стана ясно, че близо 7 милиона лева са били разходите за лечение в чужбина, а само 354 хиляди са били дадени за издръжка на Фонда, предимно за заплати.

Тази година ще дойдат двама професори от Швеция, един от Полша, за да прегледат българчета и да помогнат за специалната медицинска апаратура, която закупуваме, разкри още Александров.

Той не пропусна да отчете, че за изминалата година броят на одобрените заявления за лечение на деца  са 1284. Финансирани са 4 бъбречни трансплантации и две чернодробни.

Подпомогнали сме лечението на повече деца, но изразходваните средства са по-малко - това се дължи предимно на ползването на формуляри заедно с Министерството на здравеопазването. По този начин лечението в ЕС струва в пъти по-евтино за наши пациенти, изтъкна шефът на Фонда. От думите му стана ясно, че, например, трансплантацията на стволови клетки по този начин струва за българските деца с почти 100 хиляди евро по-малко.

Членовете на Фонда, които през изминалата година неведнъж алармираха за проблеми и нередности в организацията, днес изтъкнаха, че той вече работи добре и са доволни. "Родителите не трябва да се борят сами с това, да идват при нас и да подават заявления за помощ", призоваха те.

Категорично у нас има нужда от Фонда, историята ни е пълна с примери за дарители. Дарителството е едно от най-прекрасните качества на българските граждани, включи се в подкрепа и заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

За него обаче остава въпросът защо се сещаме да даряваме за болни деца само по време на празници и при кризи. "Болни деца има винаги", констатира той и призова българите за повече дарителство.