Египетската прокуратура е наредила да се арестува лидерът на „Мюсюлмански братя" Мохамед Бадие, съобщи държавната медия, цитирана от БиБиСи и „Гласът на Русия".

Бадие е обвинен в подбуждане към насилие, свързано със сблъсъците в Кайро в понеделник, когато загинаха най-малко 51 души.

Няколко други водещи лидери на движението вече са задържани, като в същото време има заповед за арести на стотици други представители.

Междувременно от „Мюсюлмански братя" обявиха, че лидерите им не са задържани към средата на деня. Говорителят Гехад Ел-Хадад изтъкна, че повдигнатите обвинения срещу Бадие и няколко други лидери на движението е опит на властите да ги отделят от хилядите поддръжници на „Мюсюлмански братя", които настояват да бъде върнат Морси.

Обвиненията „са нищо повече от опит на полицията да спре протеста Раба", каза той по телефона от джамията Раба Адауия в североизточен Кайро и добави, че някои от издирваните са на протеста.

Всичко това бе обявено на фона на опитите на временния премиер на страната да състави кабинет, след като миналата седмица армията свали президента Мохамед Морси.

По-рано днес политическото крило на „Мюсюлмански братя", Партия на свободата и справедливостта, обяви, че няма да приеме предложението на премиера Хазел ал-Беблауи да участва в кабинета.