"Скъсяването на мандата на ВСС влиза в противоречие с Конституцията", коментира  професор Георги Близнашки по време на дискусия за ремонт на основния закон в сградата на Съюза на юристите.

"Ако се намали мандатът и ВСС гласува явно, ще се погази независимостта на съдебната власт. Подтекстът на всичко, което се предлага е да се смачка съдебната власт", категоричен е екс-служебният премиер.
По думите му, не трябва да се посяга върху независимостта на съдебната власт с въвеждането на явно гласуване. Това ще отвори вратата за натиск върху съдебната система от олигарси и чужди сили и така щяла да се засегне националната сигурност.

Скъсеният мандат на ВСС, по мнението на Близнашки, ще доведе до непрекъснато кадруване. Венецианската комисия ще порицае скъсяването на мандата, категоричен е той.  "Не посягайте върху независимостта на съдебната система", призова Георги Близнашки.

"Дано опозицията удържи и не се стигне до конституционно мнозинство", пожела си той. "Не трябва да се правят експерименти и силните на деня да подчинят съдебната власт. Тази дискусия е предопределена", критикува той.

Конституционалистът каза, че първо е взето решението за реформа в Конституцията и после тя е представена на професионалната общност за дебат. Георги Близнашки разкритикува българските политици заради мълчанието при атаките на френския посланик срещу съдебната ни система.

"Мълчи президентът, мълчи премиерът, мълчи министърът на правосъдието, що за държава сме", ядоса се бившият служебен премиер. "Аз съм подложен на огромен натиск, защото си позволих да се опълча на силните на деня. Аз ще издържа", обеща Близнашки.

"Конституционните реформи е належащо да се случат". Тази позиция изрази от своя страна председателят на парламента Цецка Цачева.

Промените в Конституцията в частта за Висшия съдебен съвет (ВСС), по мнението й, са само част от реформите в съдебната система, които трябва да се случат. "Отворени сме и за нови идеи", подчерта тя пред експертите.

Цачева поиска днешният дебат да не върви по плоскостта дали Велико или обикновено Народно събрание може да извърши промените. Така или иначе промяна трябва да има, категорична е председателката на парламента.

Съдебната система е в основата на привличането на чуждестранни инвестиции, смята Цачева. Добрата данъчна система била само част от процеса на привличането на чуждестранен ресурс. Парламентарният шеф поиска съдебната ни система да е независима и справедлива.