Очаквахме такъв ход, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров по повод информацията за заведен иск от Атомстройекспорт срещу НЕК.

Припомняме, снощи Риа „Новости" съобщиха, че компанията е подала съдебен иск в Международния арбитражен съд в Париж срещу Националната електрическа компания (НЕК) за неизплатени 58 милиона евро за вече свършена работа по проекта за АЕЦ "Белене".

България сега трябва да каже, че няма да се огъне и че няма да позволи Русия да наложи позицията си по този начин, подчерта лидерът на СДС. Трябва да има контраиск от страна на България, категоричен бе Мартин Димитров.

Според него Русия не може да ни е партньор, след като със съдебни искове се опитва да уреди спорове със страната ни. Русия ще опита да използва всички средства да постигне своето, убеден е синият лидер.

Сега е време да видим има ли твърди хора с национално отговорна позиция, подчерта Димитров. Руският иск според него ще е тест за премиера и правителството.

Още снощи от Министерството на икономиката обявиха, че са готови да заведат контраиск, тъй като българската страна има легитимни контрапретенции, надвишаващи размера на цитираната сума.

От ведомството обаче отрекоха да са получавали по надлежния ред известие за заведения от руската компания иск.