Актуализация на бюджета на Здравната каса трябва да има. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от парламентарната трибуна по време на извънредното заседание на НС и дебатите по актуализация на бюджета.

Разбирам деликатното положение на колегите от ДПС и БСП, изтъкна той. Според лидера на ГЕРБ ако трябвало да се актуализира бюджетът на касата с истинските цифри, щяло да стане много сериозно.

Стана ясно от думите му, че опозицията е в зала заради президента Росен Плевнелиев, защото в следващите месеци той отговарял за държавата с назначаването на служебен кабинет.

ГЕРБ ще подкрепят актуализацията, предложена от кабинета, обяви Борисов и отбеляза, че това било отговорното поведение. Вие не си подкрепяте правителството, обърна се той към левицата.

Експремиерът не прие критиките за ново мнозинство между ДПС и ГЕРБ и изказванията, че това правителство било на новото мнозинство в парламента.

„Ако е така, ела Чобанов в нашата стая да ти дам задачи", обърна се лидерът на ГЕРБ към финансовия министър, който бе в зала за дискусиите.

Предстои ни тежко време, каза още Борисов и настоя, ако трябва да се даде почивка в Народното събрание, но всички партии да обсъдят ситуацията и пак да влязат в зала, постигайки консенсус. Всеки да си носи отговорността, заяви още лидерът на опозицията.

„Г-н Борисов, дължите повече уважение на финансовия министър", възмути се Мая Манолова по повод репликата на Борисов към финансист номер 1.

„Аз изключително уважавам г-н Чобанов", отговори веднага Бойко Борисов. Аз с удоволствие ще го взема, подчерта той.

„Изказването ви от парламентарната трибуна не е в рамките на добрия тон", отново коментира социалистката.

По-късно в кулоарите на парламента, Борисов не пропусна да се пропомни професионалните си успехи като главен секретар на МВР. Този път бившият премиер напомни за тях във връзка с компроматите, които лидерът на „България без цензура" Николай Бареков извади срещу него.

"Няма полицейска служба в света, която да не ме е удостоявала с най-високи ордени за операциите, които съм ръководил, по линия на наркотрафика", похвали се за пореден път лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов не влезе в подробнотси по темата, коментирайки единствено, че документите са фалшификати.

Иначе, по отношение на актуализацията на бюджета, Борисов се позова на това, че нямало  специалист, който да не потвърди, че е необходима актуализация на бюджета. Експремиерът   се похвали, че по време на неговото управление България е давана за пример за финансова дисциплина.

„Предлагам на колегите от ДПС, от БСП, няма лошо и „Атака" да дойдат, да актуализираме бюджета така, както го е предложило тяхното правителство", призова Борисов.  Актуализацията щяла поне да даде възможност служебното правителство да работи. По думите му обаче, ако БСП  не се съгласят, това означава, че те планират своето правителство и вървят на инат на цялата държава.

Борисов подчерта, че нито  парламентарна група, нито депутат може да вкарва актуализация на бюджета.

„Може само това, което е вкарало правителството", заяви лидерът на ГЕРБ, допълвайки, че между първо и второ четене може да има промени в параметрите.  По думите му трябва - да се запишат парите за еврофондовете, за общините.

Той отчете, че е необходимо в актуализацията да се вкара, че служебното правителство може да подписва договори с институции - ЕК, Европейската централна банка, Международния валутен фонд, за да докарат експерти и да оздравят БНБ.
В момента ДПС се държи по-отговорно, отколкото БСП. По думите му, социалистите се сърдят на собствените си министри.

По-късно Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ внесоха в деловодството на НС предложение, с което да се разреши на служебния кабинет да води преговори и да сключва договори и споразумения с други държави и финансови институции за външни заеми за финансова стабилизация.

Борисов отново бе критичен към ситуацията в страната, определяйки я като катастрофална.  Иначе според лидерът на ГЕРБ 50:50 е възможността партията му  да участва в следващото управление.
Той обаче изтъкна, че следващото правителство трябва да има готова програма, която да започне да се използва веднага, тъй като държавата е в много тежко състояние.