На д-р Иван Вуцов е издадена една единствена диплома за вътрешни болести. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, цитиран от БНР. Той обясни, че това е установено от справка в регистрационните книги и архива на отдел „Следдипломно обучение".

Припомняме, от преписка на Четвърто РУП-СДВР стана ясно, че завеждащият отделението по инвазивна кардиология в университетската болница „Проф. Стоян Киркович" в Стара Загора е с фалшиво свидетелство по специалността. По случая бе разпоредена проверка.

Д-р Шарков изтъкна, че в регистрационните книги и архива има протоколи за две неуспешни явявания на д-р Вуцов пред Държавната изпитна комисия за придобиване на специалност по кардиология. В архива на отдела нямало нито молба за трето явяване, нито протокол на държавна комисия, с който да е призната специалност „Кардиология" на д-р Иван Вуцов.

Той не фигурира в регистъра на придобилите правоспособност по специалност „Кардиология". След второто неуспешно явяване на д-р Вуцов на 14 май 1996 г. по специалност „Кардиология", през юни същата година той подал заявление в отдел „Следдипломно обучение" да му бъде издаден дубликат на дипломата за призната специалност по вътрешни болести, защото си я бил загубил. Отделът му издал сертификат. Впоследствие се оказало, че под същия номер д-р Вуцов има специалност кардиология, като извършилите проверката са установили, че е фалшив, обясни зам.-министърът на здравеопазването.

Миналата година медикът дори подал молба до ректората на Медицинския университет, за да му бъдат определени условията за явяване на държавен изпит по кардиология. По думите на д-р Шарков, това е самопризнание, че не притежава придобита специалност кардиология.

Зам.-министърът е изпратил доклада от Медицинския университет до Главна прокуратура и НЗОК. Оказва се също, че никъде не са искани оригиналните документи за придобитите специалности и квалификации на д-р Вуцов.