41-то НС ще се превърне в 41-во РПУ, предупреди БСП депутатът Мая Манолова.

Особено опасно по думите й е в предвиденото в промените в НПК някой да може да бъде осъден само със събрани данни от СРС и показанията на анонимен свидетел, с който обвиняемият няма как да бъде запознат.

Малко след нейния коментар депутатите на БСП и ДПС напуснаха пленарна зала, а мнозинството гласува предложените промени в НПК.

По думите на Манолова България постепенно се превръща в полицейска държава.
Промените в НПК според нея ще доведат до властване на наказателната репресия. „След като беше закрито бюрото за контрол на СРС, тази дейност беше предоставена на една парламентарна комисия, която няма възможност да следикак силовите ведомства боравят със СРС", отбеляза Манолова.

След това, продължи тя - с промени в НК беше разширено полето за СРС и те могат да се използват в многобройни случаи.

Манолова се обяви също категорично против фигурата на резервния защитник.
Ненормално е някой да бъде защитаван от защитник, на когото няма доверие", подчерта тя и отбеляза, че резервният защитник ще се превърне в професия за адвокатите.

Манолова е убедена, че ще последват многобройни обжалвания в Страсбург.

„Пълната отговорност за безконтролното използване на СРС и въвеждането на този опасен резервен защитник ще носят депутатите от ГЕРБ", подчерта депутатът от БСП.

Поправките в НПК, отварящи възможност чрез СРС и показанията на свидетел с тайна самоличност да се постанови присъда, са много опасни, предупреди също Янаки Стоилов.

Той припомни, че левите настояваха промените в НПК да се отложат, тъй като е необходимо пълно съответствие на тези поправки с европейските стандарти.

Според коментара на Стоилов не е изключено тайният свидетел да е участвал в подслушването и единствено с тези данни да се реши дело. Това би дало възможност за неограничени злоупотреби.
Той изтъкна още, че целта е негодни доказателства да увенчаят процеса със сполучлив финал за тези, които са го започнали.

Политическият съвет на РЗС пък призовават президентът Първанов да наложи вето върху приетите промени в НПК.

„След приетите промени става напълно възможно заради неволно изпусната по телефона дума, подкрепена от неизвестно как намерен от разследващите органи анонимен свидетел, всеки български гражданин да стане клиент на прокуратурата," смятат от РЗС.