Европейската комисия планира да инвестира 250 млн. евро в проекта за транснационалния газопровод Набуко, предаде „Файненшъл таймс", цитиран от moneybg.

Обещаната сума отговаря само на 3% от очакваните разходи по строителството на тръбопровода, който трябва да донесе на европейските потребители Каспийски газ, но ще осигури капиталовата база за по-нататъшно привличане на средства.

Предложеното финансиране от ЕС е част от пакета със стимули на стойност 5 млрд. евро, за които интерес има и българската държава. Милиардите представляват неизразходваните средства по различни европейски инфраструктурни програми.

Маршрутът на Набуко се планира да е 3,300 км., от които 400 км. ще минат през България. Тръбата ще започне в източна Турция и ще стига до Австрия. По този начин делът на газа, който се внася от Русия, съществено ще намалее за съюза от 27 държави.

Сега руският газ покрива една четвърт от газовите нужди на ЕС, като заема дял от над една трета от европейския внос. За България делът на руския газ достига 92%.

Проектът за Набуко за пръв път беше предложен през 2002 г., но оттогава беше постигнат малък напредък. Газовата криза на 2009 г., породена от неуредените отношения между Русия и Украйна, повдигнаха за пореден път осъществяването на проекта за газопровода.

Във вторник Европейската инвестиционна банка заяви, че е готова да покрие до 25% от разходите по Набуко, т.е. над 2 млрд. евро.

Първоначалната стойност на магистралния тръбопровод беше определена на 4 - 4.5 млрд. евро, но в момента цената на прокарването на тръбата се преценява за около 8.3 млрд. евро.

Турция, която участва заедно с България, Австрия, Унгария и Румъния в проекта, настоява 15% от газа, подаван по Набуко, да отива за нея по преференциални цени. Консумацията на газ в Турция е нараснала два пъти през последните шест години. Заедно с това премиерът Ердоган обвърза участието н южната ни съседка в Набуко с напредък в преговорния процес за членство в ЕС.

Предложението за отпускането на 250 млн. евро тепърва трябва да бъде одобрено от страните членки и от Европейския парламент.