Египетските „Мюсюлмански братя" обявиха, че най-малко 150 души са убити и 5 хиляди са ранени при сблъсъци със силите на реда по време на протест на поддръжници на сваления президент Мохамед Морси в Кайро, съобщи PressTv.

Лидерите на движението призоваха египтяните да излязат на улиците, за да протестират срещу последното „клане".

В същото време от египетското вътрешно министерство обявиха, че двама войници са убити при сблъсъците.

Египетската държавна телевизия предаде, че протестиращите са били изгонени от техните лагери в джамията „Раба ал-Адавия" и площада „Нахда" от силите на реда. Съобщава се за хеликоптери, които кръжат над лагерите и разпръскват сълзотворен газ. Египетската армия е открила огън срещу поддръжници на Морси, които са се опитали да се приесъединят към протестен лагер в Кайро.

Властите спряха всички влакове, за да предотвратят протестиращи да напускат столицата.

Съобщава се за 200 поддръжници на Морси, които са заловени в района на Раба. Те са носили оръжия. От вътрешното министерство съобщиха, че лидери на движението „Мюсюлмански братя" са арестувани.

Говорител на египетското Министерство на здравеопазването съобщи пък, че само 26 цивилни граждани са били ранени в Кайро при разпръсването на протест на поддръжници на сваления президент Мохамед Мурси, и няма убити цивилни

Говорител на движението обяви, че групата може да участва в разговори, „ако те спазват правилата, които ние искаме". Той добави, че разговорите трябва да се базират на „възстановяването на конституционната легитимност".

Сблъсъците в северноафриканската страна се увеличиха от 3 юли, когато египетската армия свали Морси от поста. Армията също спря изпълнението на конституцията и разпусна парламента. Това предизвика масови протести из цялата страна.