Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун изрази шока и безпокойството си от отношението към бежанците и мигрантите на границата на Унгария със Сърбия. Той предупреди, че достойнството и човешките им права трябва да се уважават.

Припомняме, унгарската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращите мигранти, настояващи да им бъде позволено да влязат от Сърбия.

Бях шокиран да видя какво е отношението към тези бежанци и мигранти. То е недопустимо", каза на пресконференция Бан Ки-Мун, цитиран от „Ройтерс".

„Всички държави имат свои вътрешни проблеми, но след като те са хора, които бягат от войни и преследвания, ние трябва да покажем нашето състрадание", посочи той.

„Първо и най-важно е да осигурим животоспасяваща помощ и подслон, хигиена и след това да обсъждаме как можем да се отнасяме към тях и къде да ги настаним", смята Ки-Мун.

Трябва да зачитаме достойнството и човешките им права. Това е моето послание към европейските и азиатските лидери, заяви още генералният секретар на ООН.