Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се обяви срещу членството на Украйна в НАТО. В интервю за "Шпигел", той заяви, че партньорство е възможно и без приемането на Киев в Алианса.

Министърът коментира и възможното членство на страната в Европейския съюз. Според него това също не е постижимо, особено в близко бъдеще.

Щайнмайер призова властите в Украйна да проведат необходимите реформи в страната възможно най-бързо, тъй като няма време за губене. Спешно е да се вземат мерки в икономиката и срещу корупцията.

На Русия е нужна „стопроцентова гаранция", че никой не мисли за приемане на Украйна в НАТО, заяви по-рано тази седмица в интервю за Би Би Си Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин.

По думите му обаче никой не е дал такава гаранция на Русия, което принуждавало Москва да се вълнува и да предприема мерки.

Песков обвини НАТО, че постепенно се приближава към руските граници. Според него,  алиансът се опитвал да наруши „баланса на  силите", в противоречие с „историческо обещание", което по думите му било дадено на Москва.

Западните лидери вече нееднократно опровергаваха твърденията на Москва, че на  Кремъл са давани подобни обещания.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви за "Handelsblatt", че за членство в ЕС Киев може да мисли, когато постигне икономическа и политическа стабилност и подсигури границите си.

Орбан държи на суверенна Украйна. Това е важно и за Унгария, каза той и заяви, че не би искал да се повтарят събития от времето на СССР.

Според него е важно да се уточни, че членството на Украйна в Съюза ще струва 25 млн. евро и кой ще ги плати.