Българските здравни власти са в непрекъснат контакт с колегите си от европейските здравни институции и от САЩ в овладяването на новия грип.

Това заяви главният здравен инспектор на България д-р Тенчо Тенев, цитиран от БНР.

Лекарят допълни, че към този момент няма  информация за български граждани, които да са заразени с новия вирусен грип H1N1.

Той потвърди, че засега медикаментите за лечение са вече познатите, а специализирана ваксина срещу новия грип A(H1N1) ще бъде произведена най-рано след 4-5 месеца.

Данните, с които разполагаме за това, кои антивирусни лекарства са ефективни върху новия грипен щам A(H1N1) идват от САЩ, допълни докторът. Той разясни, че към тази сутрин там има потвърдени 141 случаи на „свински грип".

Техните проучвания и практическото използване на антивирусните препарати показват, че единствено продуктите, които са инхибитори на невраминидазата, имат въздействие върху този вирус. Те са с търговски наименования „Тамифлу" и „Реленца". Това са двата препарата, които действат на вируса, допълни Тенев. 
 
По думите му специалистите твърдят, че вирусът е изключително резистентен към „Ремантадин", който е друг, по-стар препарат и действа по друг начин. Тоест не може да действа, уточни Тенчо Тенев.