Бившият премиер на Молдова Влад Филат е бил задържан във връзка с корупционен скандал за над 1 милиард долара, предаде АП.

Аферата предизвика масови протести и искания за оставка на висши държавни служители.

Главният прокурор обвини бившия премиер Влад Филат, който оглавява проевропейската Либерална партия на Молдова, за изтеглянето на 250 милиона долара от банковата система на бедната страната.

В същото време финансови експерти от Кишинев изброяват последиците от евентуален държавен банкрут - масови уволнения и невъзможност да се изплащат заплати и пенсии. Застрашено е и подписаното през миналата година Споразумение за асоцииране с ЕС. То дава на Молдова три години срок да реформира редица сектори и да синхронизира законодателството си, включително в банковото дело.

През тази година външният дълг на Република Молдова може да достигне 100 процента от БВП. Миналия месец МВФ ревизира прогнозата си за икономическия ръст в страната от 3,5 на 2,5 процента за тази година. В същото време държавните дългове ще се увеличат с 52 процента и ще достигнат 48% от БВП - рекорд в цяла Средна и Югоизточна Европа.

Преди две години МВФ прекъсна отношенията си с Република Молдова, след като правителството в Кишинев отказа да изпълни договореностите си с фонда, припомня Дойче веле.