По време на годишната си среща в Хирошима Нобелови лауреати за мир приветстваха предстоящото освобождаване на демократичния лидер в Мианмар Аун Сан Су Чи, съобщава БиБиСи.

Всички ние трябва да посрещнем незабавното освобождаване на Сан Су Чи от домашния арест, заяви бившият южноафрикански президент Фредерик де Клерк, който заедно с Нелсън Мандела, спечели Нобелова награда през 1993 година.

Тибетският лидер Далай Лама и още 5 други лауреати на Нобелова награда за мир провеждат годишната си среща в японския град Хирошина, унищожен от американска атомна бомба през 1945 година.

Все още не искам да аплодирате, тъй като тя все още не е навън. Според Инициативата на жените, които са Нобелови лауреати, тя би трябвало да бъде освободена днес, заяви Джоди Уилямс, която получава Нобелова награда за мир през 1997 година.

Сан Су Чи, която също е лауреат на Нобеловата награда за мир, все още е възприемана като най-опасната политическа фигура от управляващата страната военна хунта.

65-годишният дисидент остава под домашен арест в продължение на 15 години. Последната й 18-годишна присъда изтича днес и се очаква тя да бъде освободена.

Според някои съобщения военното правителство на Мианмар е подписало заповед за освобождаване на лидера на демократичната опозиция Аун Сан Су Чи. Близо до нейния дом в град Рангун се наблюдава засилено полицейско присъствие.

Надеждите, че тя ще бъде освободена вчера не се оправдаха. В централата на нейната партия - Национална лига за демокрация, се събраха около 2000 нейни поддръжници, но тя не бе освободена. От партията призоваха събралото се мнозинство да се разпръсне и да се върне отново днес.

По думите на адвоката на Аунг Сан Су Чи тя е отказала да излезе на свобода, ако трябва да се откаже от политическата си дейност.

Спекулациите за освобождаването Сан Су Чи се появиха, след като миналата неделя в Бирма бяха проведени първите от 20 години насам парламентарни избори.

Държавна медия обяви за победител партията "Солидарност и развитие", свързана с военните. Тя спечели най-много места в двете камари на парламента.

Хунтата увери, че изборите отбелязват прехода от военно управление към гражданска демокрация.

Опозицията обаче, както и много западни правителства и правозащитни организации не признава тези избори нито като свободни, нито като честни.

На предишните избори през 1990 г. убедителна победа спечели партията на Сан Су Чи. Въпреки това, военните не е допуснаха партията да поеме властта и арестуваха нейния лидер.