Столичният апелативен съд ще решава за втори път съдбата на Николай Методиев - Пилето (помните ли вече кой е? Б.р.) и още 17 подсъдими.

Припомняме, Пилето заедно със 7 шофьори на ТИР от неговата фирма и 10 митничари отговарят пред Темида още от 2007 г. за контрабанда на китайски стоки на обща стойност 5,5 млн. лева.

Според обвинителния акт, наброяващ внушителните 600 страници, за периода 2002-2003 г. над 270 ТИР-а с променени документи са прокарвали контрабанда през ГККП Кулата и Калотина.

На две инстанции Пилето и компания бяха признати за невинни, но ВКС върна делото за ново разглеждане пред апелативните магистрати. На повторния старт на процеса днес и защитата, и обвинението прецениха, че нямат нови доказателствени искания и директно преминаха към пледоарии.

Държавното обвинение застъпи тезата, че съдът на първа инстанция е направил погрешни изводи и настоя от името на Софийска апелативна прокуратура всички обвинени да бъдат признати за виновни.

Според всички защитници, протестът на прокуратурата преповтаря обвинителния акт и няма събрани несъмнени доказателства, които да уличават обвиняемите във вина за престъпно деяние. Според юристите, обвинението не се подкрепя от конкретика.

В общия дух на скоростен процес апелативните магистрати се оттеглиха на 20-минутно съвещание и обявиха, че ще произнесат присъдата си в законоустановения едномесечен срок.