Депутатите приеха на първо четене закон за съхранение на въглероден диоксид в земните недра - от 111 гласували, за бяха 73 депутати, 28 против, 10 гласуваха въздържал се.

Единственото, което прави законът е да разписва ред, по който ние в нашата държава да разберем чрез търсене и проучване дали има подходящи геоложки формации за съхраняване на въглероден диоксид, след което да се пристъпи към технология за неговото съхраняване.
Това обясни заместник-министърът на икономиката Делян Добрев в кулоарите на НС.

Той изтъкна, че преди да се даде разрешително за съхранение на въглероден диоксид ще бъде извършена Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС). Ще бъдат спазени всички изисквания на екологичното законодателство, увери Добрев.

Алтернатива на съхранението на въглероден диоксид в земните недра е купуването на квоти, които са изключително скъпи, по думите на заместник-министъра. Делян Добрев увери, че към използването на технологията ще се пристъпи само ако се докаже, че тя е безопасна.

Докато закупуването на квоти е по-евтино от съхранението, централите ще закупуват квоти и няма да съхраняват, поясни зам.-министърът. На въпрос означава ли това, че ако не се намерят инвеститори, законът ще остане на книга, Делян Добрев отговори: "Да, това означава. Ако технологията не се развие и ако не се намерят инвеститори, този закон, ще дава една възможност, от която може би никой няма да се възползва".

Според опозицията технологията за съхранение на въглероден диоксид в земните недра е опасна, още повече че страната ни е сеизмична зона. Петър Димитров от БСП заяви, че технологията за съхранение е скъпа.
Съхраняването на огромните количества въглероден диоксид под земята на България ще се превърне в минно поле, смята червеният депутат. Той прогнозира, че зад закона стоят силни лобистки интереси. По-добре да се развива атомна и зелена енергия, отколкото да зареждаме недрата на България с отрова, смята още Димитров.

Не си струва да се занимаваме с този диоксид, заяви професор Станислав Станилов от Атака. Той подчерта, че трябва да се пази българската плодородна земя.

Това е експериментална технология и не знаем дали няма да е грешка, коментира Мартин Димитров от Синята коалиция. Няма нужда в България да вземаме експериментални решения, допълни той и призова да се изчака с легализирането на технологията. Това е едно прибързано решение, смята още Мартин Димитров.

Целта на законопроекта е пълното и постоянно задържане на въглеродния диоксид в местата за съхранение по такъв начин, чрез който да бъдат предотвратени или отстранени отрицателните последици за околната среда и човешкото здраве.

За да се защитят и насърчат инвестициите в проучвания, разрешенията за проучване се предоставят за ограничена площ и за ограничен период от време за срок 5 години и дава изключителното право на титуляря за своя сметка и на свой риск в границите на предоставената площ да извършва всички необходими дейности, насочени към откриване на потенциален комплекс за съхранение на въглероден диоксид.

Разрешението за съхранение е със срок до 30 години и се предоставя за конкретен комплекс за съхранение. Разрешението се преразглежда и когато е необходимо, се актуализира периодично - пет години след издаване на разрешението и на всеки десет години след това.

Компетентен орган по издаването му, както и по неговото актуализиране, е министърът на икономиката след становище от Европейската комисия и одобрение от Министерския съвет.

Законопроектът предвижда предоставянето на разрешения за проучване и разрешение за съхранение да се осъществява по право и чрез конкурсна процедура.

За площи, в които е дадено разрешение за проучване на места за съхранение или разрешение за съхранение, не се предоставят други разрешения за проучване или за съхранение.