"Бързата работа е срам за майстора". Това коментира социалистът Чавдар Георгиев по време на дискусия в правната комисия на парламента за предложението на мнозинството за съкращаване на срока за сваляне на депутатския имунитет.

Текстът е вкаран от депутата от ГЕРБ Красимир Велчев и засяга конкретно създадената днес временна комисия за имунитетите на депутатите от "Атака" Сидеров и Чуколов.
Непосредствено след заседанието на правната комисия е и първата сбирка на временната комисия, като промените предполагат рязко намаляване на срока, в който трябва да се вземе решението.

Червеният депутат смята, че този срок е кратък и предложи, ако ще се съкращава да не е 14, а 10 дена.

"Да подходим отговорно към институцията имунитет", призова и Четин Казак от ДПС. "Да се абстрахираме от конкретния случай, който стана повод за този дебат", настоя той.

Казак не чул аргументи защо да е толкова кратък разписания в закона срок. Трябва да има достатъчно време за реакция от страна на НС - да се запознае с искането на главния прокурор, да се създаде и комисия, която да проучи казуса, както и провинилият се депутат да размисли, смята той.

Според ГЕРБ обаче 5 дни са достатъчни за реакция от страна на парламента.

"Институтът на имунитета има хармонична уредба", намеси се и Явор Нотев. Не бива с лека ръка да се подхожда към бързи промени, категоричен е атакистът. Не били ясни мотивите на това предложение на вносителите.

Не станало ясно и защо този срок трябва да се скъси точно толкова. И за най-тежките престъпници се давал 7-дневен срок да се запознаят с доказателствата по делото, аргументира се известният наш адвокат.

Нотев показа и обемът от документи, с които главният прокурор е поискал свалянето на имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов за инцидента пред „клекшопа" на Раковска.

"За какво ни е цялата тази пиеса", недоумява атакистът. Профанизирането на правото е нещо опасно, това е опростачването на цели правни институти, категоричен бе Явор Нотев. За тежки престъпления нямало пречки за задържането на лице с имунитет.

Заседанието на комисията по правни въпроси бе смутено от внезапното нахлуване на началника на охраната на НС, който извика навън председателя на комисията Данаил Кирилов. Малко по-късно в залата влязоха Волен Сидеров и Десислав Чуколов и други националисти за подкрепление.

В крайна сметка текстът на вносителите мина със седем „за", двама „против" и трима „въздържал се".