Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е било грешка САЩ да спуснат от въздуха оръжие на кюрдските бойци, защитаващи граничния сирийски град Кобани, тъй като някои от оръжията са били иззети от джихадистите на „Ислямска държава", които са обсадили града, съобщава „Ройтерс".

Пентагонът съобщи, че голяма част от американските оръжия, които са били спуснати в неделя, са достигнали до кюрдските бойци, независимо от наличието на видео, на което се виждат джихадисти с пакет от пратките.

Направеното по този въпрос се оказа грешно. Защо се оказа грешно? Защото някои от оръжията, които са спуснати от самолетите  С-130, са били иззети от „Ислямска държава", заяви Ердоган на пресконференция в турската столица Анкара.

Запитан за плана на Турция за подпомагането на преминаването на кюрдските бойци пешмерга към Кобани, за да подпомогнат защитата, Ердоган заяви, че е предложил това по време на телефонен разговор през уикенда с американския президент Барак Обама.

„Трудно ми е да разбера защо Кобани е толкова стратегически важен за тях, защото там няма цивилни, само около 2000 бойци", посочи Ердоган. Той допълни, че разговорите между властите за преминаването на пешмерга през Турция ще продължат. Турски журналист, близък до правителството, каза, че 500 иракски кюрдски борци се очаква да преминат в Кобани този уикенд.