Населението на сирийския град Хама, който от дни е под обсадата на силите на президента Башар Асад, напуска района. Хората бягат, за да се спасят от засилващите се атаки на правителствените военни, твърдят сирийски активисти, цитирани от АП.

Само вчера, по данни на Сирийската организацията за защита на човешките права, Хама са напуснали десетки семейства. От там очакват ескалиране на атаките на военните с цел смазване на бунтовете срещу президента. По последни информации сирийските правителствени войски са отнели живота на най-малко 22 души. Десетки други са арестувани. Градът е и с ограничено водоподаване и електричество.

Същевременно националната информационна агенция САНА съобщава единствено за един убит полицай, който е бил нападнат от въоръжени групи. „Въоръжени банди" е терминът, който властите в Дамаск използват като описание на участниците в антиправителствени протести, отбелязва Ройтерс.

Танкове на силите на Асад са заели позиции, както в самия град, така и в околностите му. Град Хама, четвъртият град по големина в страната, има символичен характер за протестиращите, тъй като през 1982 г. борбата между въоръжената ислямистка опозиция и правителството доведе до убийството на 10 000 души.

Протестите в Сирия с искания за реформи продължават вече няколко месеца.