С малко над 14 хиляди подписа Единната народна партия (ЕНП) тръгна към изборите през май.

Лидерът на партията Мария Капон изрази силната си надежда именно те да са добрата изненада на тези избори.
„Аз внесох благата вест в ЦИК, че решенията на България могат да имат своя ясен край на 12 май. Ние знаем, че България може да се справи в тази тежка ситуация, знаем, че утре е по-важно от днес и затова казвам, че внесох благата вест", заяви Капон на излизане от ЦИК, намеквайки за днешния празник Благовещение.

Тя уточни, че ЕНП ще заложи предимно на млади и амбициозни хора, повечето от които за първи път влизат в политиката. Единственото познато лице в листите е самата Капон.

На предсрочните избори ЕНП ще се яви самостоятелно, каквото е било решението на Националния партиен съвет и на Изпълнителния съвет на партията.

За след изборите обаче тя подчерта, е биха участвали в коалиция, за да не навлиза страната ни в една поредица от избори. На този етап е повече от ясно, че със сигурност няма да се съюзят с БСП и че категорично биха го направили с ГЕРБ.

„БСП са категорично опонент на ЕНП с всички техни лъжи и с цялата торба с обещания, която извадиха през последните дни. И да, категорично бихме се коалирали с ГЕРБ", заяви Мария Капон.

Тя припомни, че са имали много критики към партията на Бойко Борисов, но въпреки това те са един от възможните партньори.
„Ясно е, е една коалиция се прави само за програма, за действия, които трябва да бъдат предприети. Така че много се надявам България да има дясно-центристко управление", пожела си лидерът на ЕНП.

Капон се надява и на честни и неманипулирани избори: „Много се надявам да са честни изборите. Смятам, че винаги народът е по-интелигентен, отколкото го смятат политиците."

Една от темите, които според Капон трябва да бъде подновена от 42-то Народно събрание, е разсичането на отношенията на политици и организираната престъпност, която минава през службите.