Ангел Джамбазки заостря вниманието на Европейския парламент (ЕП) към системното нарушаване на правата на българите в Македония.

Джамбазки, който вече е член на ЕП, е разпространил открито писмо до колегите си в европейския законодателен орган, в което ги информира за ситуацията в Македония и за неоспоримо българския характер на населението там.

Поводът за отвореното писмо на „войводата" е 111-тата годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и присъствието на Джамбазки на отбелязването на паметната дата в Смилево.

Към писмото е изпратена и статията на известния археолог сър Артър Евънс, публикувана на 5 октомври 1903 г. във в. "Таймс". Материалът е озаглавен „Политика на изтребление в Македония" и от нея ясно се вижда българския характер на населението там.


Първите редове от изследването на сър Артър Евънс

"Позволявам си да се обърна към всички Вас, защото все още в Европа има случаи на грубо погазване на фундаментални човешки права. В Македония днес продължават да тормозят всеки определящ се като българин чрез репресии, цензура в медиите, вандалски актове, нападения и издевателства - психически и физически", пише Джамбазки до колегите си в Европарламента.

Джамбазки призовава за промяна, обръщайки се към евродепутатите като към представители от всички 28 държави членки.

На всеки от колегите си Джамбазки изпраща с писмото и копие от знаменитата статия на сър Артър Евънс, която по думите му, дава най-точна представа исторически какво е положението в Македония.
Четейки написаното от сър Евънс, знайте, че днес положението не е кой знае колко различно", обобщава в писмото си евродепутатът.