Депутатите в Европейския парламент не постигнаха съгласие по проектозакон за т.нар. "единно разрешително", което има за цел да облекчи процедурите за получаване на разрешително за пребиваване и работа в ЕС от граждани от трети страни.

В предложението беше предвидено те да имат равни права с гражданите на ЕС в редица отношения, с цел да се избегне експлоатацията на чужда работна ръка.

След като серия от изменения на законодателството бяха одобрени, мнозинството от депутатите взе решение да не подкрепи крайния резултат поради различни причини.

Така в крайна сметка промененото предложение бе отхвърлено с 306 гласа "за", 350 "против" и 25 "въздържали се" и текстът ще бъде върнат за преразглеждане от парламентарните комисии по граждански свободи и заетост.

Идеята на директивата, която върви заедно с т. нар. "синя карта" за привличане на висококвалифицирани имигранти, е да облекчи законната имиграция във връзка с нуждите на европейския пазар на труда.

Целта е да се опростят административните изисквания за гражданите на трети страни, като им се даде възможност да получат разрешително за работа и пребиваване посредством една-единствена процедура и по този начин те да получат статута и правата на законни имигранти за пребиваване и работа в ЕС.

Основните точки в дискусията между политическите групи бяха обхватът на законодателството, равнопоставеното третиране на гражданите на трети страни и тези на ЕС, както и възможността държавите членки да издават допълнителни документи към разрешителното.