Категорично новото законодателство не е повлияло върху регламентираната и законна сеч и съответно върху цената на дървесината за огрев. В това е категоричен заместник-министърът на земеделието доцент Георги Костов, който отхвърли твърденията на дърводобивни фирми, че новият Закон за горите е ограничил сечта, която се явява като причина за дефицита на дърва и високите цени.

Георги Костов обясни, че промените в този закон ограничават в известена степен изсичането на малки частни имоти, което доведе до много грозни гледки и последствия в Северна България. 

"Що се отнася до частните дърводобивни фирми - почти 95% от дърводобива в България се извършва от частни лица, които не са в блестящо състояние", посочи зам.-министърът, като призна, че голяма част от фирмите за дърводобив у нас работят в сивия сектор.

Костов предупреди още, че се увеличават случаите, в които бракониери доставят на по-ниски цени крадени дърва. Той изрази увереност, че санкции ще има не само за продавачите на крадени дърва, но и за купувачите.

Независимо от нашите призиви отпреди два месеца - хората да си закупят дърва или да си заявят такива в държавните горски стопанства, отново тази дейност стана в последния момент и стана кампанийна.

По повод сигналите, че има райони в страната, където цената за кубик е скочила с 10 лева, Костов поясни, че реалният скок в цената на дървата за огрев е не повече от 1,50 лева, а останалото определи като търговска спекула.

Георги Костов поясни, че държавните горски стопанства не отказват поръчки, а осигурените дърва са на терен, т.е. на временен склад и не са още доставени по домовете: 

В цената от огромно значение продължава да бъде транспортният разход. Държавните горски стопанства не разполагат със собствен транспорт като услуга и може би от там идва напрежението.