Първото съвместно заседание на Надзорния съвет на НЗОК и на Българския лекарски съюз (БЛС) по преговорите за нов Национален рамков договор приключи с ясно разписан график за работа.

На излизане служебният зам.-финансов министър Кирил Ананиев увери, че до 10 дни ще има определени работни групи и от двете страни, а само три дни след това ще има и график за ускорена подготовка на договора.

Днес е бил постигнат консенсус да се изпрати предложение до Здравното министерство да се забави с една година влизането в сила на Наредба 42 за международните кодове на клиничните пътеки, тъй като няма да има време за цялата технологична дейност до 1 януари 2015 г.
„Имаме готовност за старт на анализ на алгоритмите на клиничните пътеки, тъй като в някои има истински безобразия", призна Ананиев.

По думите му е възможно да има дейности, които да преминат от болничната в доболничната помощ, като обаче все още е налице притеснението, че бюджетът на Касата няма да стигне до края на тази година. Въпреки отпуснатите допълнителни 225 млн. лева вероятно ще останат неразплатени дейности за 2015 година. Дано има съгласие за нова промяна в бюджета на НЗОК, пожела си зам.-министърът.

Управителят на НЗОК Румяна Тодорова също подкрепи ревизията на клиничните пътеки, тъй като по думите й има кодове, по които никога не е регистрирано, т.е. те са излишни.

Тя сподели, че подкрепя идеята на Лекарския съюз редките болести да се поемат не от касата, а от фонд към Здравното министерство. Тодорова подчерта, че Касата може да участва в този фонд с определени проценти. Според нея от началото на годината касата е изхарчила над 60 млн. лева за хора с редки болести, като вече се влиза в преразход. Такъв има и за интензивното лечение.

Шефът на Касата призна още, че има дейности, които не са за клинична пътека и трябва да бъдат извадени, но това трябва да се коментира предварително с лекарите.

Българският лекарски съюз ще настоява за новия рамков договор държавата да започне да плаща пълния размер на здравните осигуровки на групите, за които отговаря. Това обяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов преди старта на преговорите за следващия Национален рамков договор с Надзорния съвет на НЗОК, започнали в централата на касата.

Сигурно е, че парите за здраве няма да стигнат, алармира проф. Генчо Начев
Още...

По думите между 600 и 700 милиона лева ще бъде стойността на необходимите допълнителни пари, които ще обезпечат подобно повишаване на здравните вноски от страна на държавата. Според Райчинов тази сума ще бъде достатъчна, за да може системата да работи без трусове, като през това време на стабилност ще може да се направят нужните реформи и ще се подобри качеството на здравеопазването.

Въпреки че БЛС все още събира предложения от колегите си за това за какви промени да лобира на преговорите за НРД, те вече са готови с няколко идеи.

Основно ще желаят към Наредба 40 на МЗ да се включват анестезията и патоанатомията като отделни медицински дейности, като ще искат към МЗ да преминат и интензивното лечение, както и лечението на редки заболявания, като то трябва да бъде обезпечавано от специален фонд към МЗ.

Лекарите ще настояват и да се създаде комисия "цена-ефект", която да проверява какъв е ефектът на всяко лекарство, влизащо в страната и дали той отговаря на цената.