Руски ядрени бомбардировачи в европейското въздушно пространство, прихващачи на НАТО, чуждестранна подводница в шведски води - всичко свързанo с украинската криза се усеща като завръщане към дните oт Студената война, коментира „Франс прес".

НАТО засече руски бойни самолети при повече от 100 случая от началото на 2014 година, което е три пъти повече от всички взети заедно през 2013 година, заяви новият шеф на организацията Йенс Столтенберг.

Виждаме значително увеличение, но ние правим това, което се очаква от нас. Ние засичаме, ние сме готови и ние реагираме", каза той, повтаряйки, че НАТО трябва да се договори с Русия от позицията на силата.

По-рано тази седмица НАТО засече и прихвана четири групи руски бойни самолети, включително стратегически бомбардировачи Ту-95 и изтребители, които са „провеждали значителни военни маневри" над Балтийско море, Северно море, Атлантическия океан и Черно море.

„Тези мащабни руски полети представляват безпрецедентно ниво на въздушна активност", предупредиха от НАТО.

Няколко дни по-рано руски шпионски самолет „Илюшин" Ил-20, излетял от руския ексклав Калининград, за кратко е преминал през въздушното пространство на Естония, с което тества източния фланг на НАТО.

Воденият от САЩ Алианс разположи повече самолети, кораби и военнослужещи с цел да осигури отбраната на държавите от Балтика и Полша.

НАТО изпрати „много ясно послание" на Москва, подчерта Столтенберг.

Според Москва няма причина за притеснения - Русия просто утвърждава позициите си след години на упадък, отбелязва "Франс прес".

Преди нашите самолети не летяха. Сега те го правят", сподели Игор Коротченко, член на група съветници към военното министерство на Русия.

Това не е нищо повече от връщане на военните практики в страната, която мисли за отбраната и боевата си готовност, добави той пред френската агенция.

Брукс Тигнър, специалист по НАТО към IHS Jane's Defence, поясни, че този вид провокативни действия продължават от края на Студената война, но просто не са били съобщавани.

Сега руснаците създават по-сложни формации - тази седмица имаше полети с 8 самолета - и летят по-близо до големи населени райони, добави той.

Това показва по-отстояващо поведение от страна на Русия. Тези сигнали означават: „Ние сме световен играч, така че НАТО, внимавай", заключи Тигнър.

Други анализатори отбелязват, че нарастващата активност е връщане към дните от Студената война, когато двете страни се тестваха с рисковани маневри.

Това е игра на авантюризъм...опити за получаване на повече отстъпки от опонента, обясни Павел Фелгюнхаер, военен анализатор в Москва.

В този случай Русия иска Западът да отмени наложените срещу Москва санкции заради украинската криза, които причиниха истинска болка на вече затруднената икономика, разясни той.

По думите му, руските маневри имат за цел да „уплашат европейците, да ги накарат да мислят, че Русия е готова да направи всичко, за да вземе това, което иска".

Това звучи искрено, смята Игор Сутягин от RUSI в Лондон, имайки предвид предупреждението на руския президент Владимир Путин, че „Русия се е насочила към конфронтация със Запада".

Военната мощ е единственият останал инструмент, който Русия желае да бъде възприет на сериозно, каза той и добави, че правителството „смята, че Западът не е склонен да се бие".

Посланието от Москва, по думите му, е ясно: „Гледайте по-добре да бъдем приятели; ако не искате, това е, което ще получите".

Това е стратегия, която не е много различна от доминиращата в средата на XX век, създадена, за да „заплашва Запада да бъде партньор с Русия", но според условията на Москва, заключава „Франс прес".