Десетки хиляди протестиращи заляха улиците на полската столица Варшава в демонстрация, организирана от крайнодесни. Те участваха в марш под мотото „Полша за поляци" и гориха знамето на ЕС, съобщава „Франс прес".

Полицията съобщи, че 25 хиляди души участват в марш, който бележи годишнина от независимостта на Полша след Първата световна война, докато организаторите обявиха, че 50 хиляди души участват в мероприятието.

„Бог, чест, родина", скандираха участниците, носещи знамето на Полша.

По време на демонстрацията знамето на ЕС беше стъпквано и горено. Също така имаше лозунги, насочени срещу Общността: "EU macht frei", имайки се предвид надписа "Arbeit macht frei" ("Работата ще те освободи") на вратите на „Аушвиц".

„Вчера беше Москва, днес е Брюксел, който отнема свободата ни", скандира една група от протестиращите.

На други банери пишеше: „Велика католическа Полша" и „Спри ислямизацията".

Мобилизирани са няколко хиляди полицаи заради демонстрацията, която е предимно мирна, въпреки че са хвърляни димни бомби и фойерверки.

Всяка година полските националисти организират подобен марш. През последните години по време на протестите имаше сблъсъци с полицията.

„Дойдох тук, защото обичам Полша и искам да покажа това", каза 27-годишен поляк.

Миналият месец Полша се върна към консервативно управление след 8-годишно центристко правителство. На парламентарните избори спечели партия „Право и справедливост".