Парламентарната вътрешна комисия реши да изпрати резултатите от депутатската проверка в ДАНС на прокуратурата.

Както поясни председателят на комисията Минчо Спасов целта е прокуратурата да има информация за работата в ДАНС.

Освен това днес е решено парламентарната вътрешна комисия, съвместно с Инспектората на ВСС да се запознае с реда за документиране и разрешаване на използване на СРС-та в прокуратурата, следствието и съда.

Комисията констатира, че информационното дело „Галерия" е образувано във връзка с публикувана в пресата и интернет на класифицирана информация на ДАНС и че целта на разработката е систематизиране, обобщаване и анализиране на данни в медиите, съдържащи класифицирана информация и данни за дейността на служители на ДАНС.

Имало е искания за установки, разпечатки и записи чрез СРС от телефонни разговори поради оперативен интерес, без в делото да има обосновка за това, констатира още комисията.

Председателят Минчо Спасов съобщи, че няма план за провеждане на оперативните мероприятия по делото и че е обезпокоителна практиката да се дават устно заповеди, а не конкретни писмени разпореждания и указания.

Комисията констатира, че е събирана информация за лица, фирми и медии, която е трудно относима към предмета на информационното дело, съобщи Минчо Спасов.

На базата на констатациите вътрешната парламентарна комисия отправя препоръка да се формира в ускорени темпове специализиран орган за парламентарен контрол на ДАНС и работата със СРС-та.
Този орган трябва да има правомощия да контролира политиката, финансите, администрацията на ДАНС, както и да извършва проверки по конкретни дела, посочи Спасов.

Комисията препоръчва и да се спазват стриктно изискванията на инструкцията за оперативния отчет на ДАНС, включително за мотивираност на оперативните действия с оглед защита на националната сигурност, съобщи още Спасов.

Той е категоричен, че на ДАНС не бива да се възлагат дейности, които не са свързани с националната сигурност и които са извън посочените в закона.

Необходима е и преработка на подзаконовата нормативна база, съобщи Минчо Спасов.

Той отказа да съобщи колко са подслушването журналисти, но Елиана Масева от ДСБ каза че са повече от 10.
„Има подслушване на журналисти със СРС", потвърди тя и коментира, че те не са само от жълти медии.

Масева отбеляза също така, че не е убедена, папките, които са били показани на депутатите в ДАНС представляват цялото дело.

Събирането информация за лица без основание означава нарушение на инструкциите и закона, посочи Атанас Атанасов и също потвърди, че по дело „Галерия" е събирана информация за журналисти. Господин Сертов си сложи оставката и е крайно време да я придвижи", заяви Атанас Атанасов.