За 48% от първокласниците у нас майчиният език не е българският. Това обяви министър Сергей Игнатов на конференция в БАН за българското културно-историческо наследство, съобщи БНР.

На пръв поглед някои биха казали, че това е застрашително, но всъщност не е точно така, коментира просветният министър.

Според него независимо, че за тези ученици майчиният език не е български, всички сме български граждани. Именно тук е ролята на културно-историческото наследство като инструмент за изграждане на национално самосъзнание на български граждани и едновременно - на европейски, подчерта Игнатов.

От думите му стана още ясно, че тазгодишните първолаци са около 50 хиляди. 24 хиляди от тях са от ромски и турски произход.

България е член на ЕС и затова трябва да се положат изключително много усилия за укрепване на националното самосъзнание на живеещите в страната - като български граждани, посочи Игнатов, цитиран от БиТиВи.

Той добави, че попадайки в тази мултиетническа и мултикултурна среда, българите трябва да запазят своето самосъзнание, но да направят и крачка напред и да допринесат за културното развитие на Европа.

Другият много голям проблем е, че културно-историческото наследство сега се изучава в училищата, в университетите, но все още не носи тази добавена стойност, която очакваме, допълни Сергей Игнатов. Според него това е така, защото липсва инфраструктура.