Възприемаме санкциите на ООН като обявяване на война  и страната ни ще „нанесе безжалостни удари", ако бъде нарушен суверенитета й.

Това се казва в изявление на Външното министерство на КНДР, разпространено от Корейската Централна информационна агенция, цитирано от АП.

Пхенян заявява още, че страната "иска мир, но не се страхува от война".
Северна Корея силно осъжда резолюцията, "продукт на вражеската американска политика срещу Северна Корея" и напълно я отхвърля, се казва още в изявлението.

„Резолюцията не може да се тълкува по друг начин, освен като декларация за война срещу Северна Корея" заявява Министерството на външните работи.

Припомняме, санкциите на ООН са свързани със забрана за продажба на оръжие на Северна Корея и проверка на товарите от и за страната.
Във връзка с това Пхенян предупреждава, че плътно ще следва за в бъдеще поведението на Америка и ще вземе съответните мерки.

По-рано днес телевизия NBC съобщи, позовавайки се на свои източници от американското разузнаване че Северна Корея може да готви втори ядрен опит.

Информацията, получена от шпионски спътник, говори за това, че в района на втория изпитателен полигон, на територията на Северна Корея, се наблюдава известна активност, такава, каквато имаше преди няколко седмици, при подготовката на първия ядрен опит", са съобщили източниците на информация.

Според тях вторият ядрен опит на Северна Корея може да се проведе без предупреждение, съобщава РИА Новости.

За подготовка на евентуален втори ядрен удар съобщи и Япония.

Външният министър Таро Асо заяви, че разполагат със сведения за това, но на този етап не може да даде повече подробности.